4 Eylül 2009 Cuma

KITAP YORUMLARI

Tavsiye edebilecegim bazi kitaplarin listesi :
1-SEFILLER - Victor Hugo : Dunya Klasiklerinden cok meshur ve guzel bir kitap. Icindeki derin duygusal mesajlari okumaksizin anlatilamaz ,anlasilamaz. Ozgurluk savaslarindan bahsetmesiyle o yuzyil Avrupa tarihinide anlatmis oluyor. En son filmi de yapilmisti , fragman i cok guzeldi ama tamamini seyredemedim.
2-SUÇ ve CEZA - Dostoyevski : Vijdaniyla hesaplasan bir genci Dostoyevski Onunla yasiyormussunuz gibi anlatiyor.
3-FAUST - Goethe : Hayati, insanin seytana aldanisi ilginc bir sekilde anlatilmis.
4-ILYADA - Homeros : Homeros, MÖ 8. yy da yasadigi sanilan bir yazar yada sair. Ilyada , dilden dile dolasarak gunumuze ulasmis , Truva Savasini anlatan bir destan ve Homeros un yazdigi dusunuluyor. Aristo gibi felseficiler tarafindan bu destandan bahsedildigi gibi , Buyuk Iskender in kitabin kahramini Achileus u savasci olarak ornek aldigi soylenir. Bu anlamda tarihi etkilemis bir kitap oldugunu dusunuyorum.Eski yuzyillardaki insanlari ve yasamlarini merak edenler icin..
5-YUREGININ GOTURDUGU YEREi GIT : Cok eskiden okumustum ve anlatimi guzel ve etkileyici bir kitap olarak hatirliyorum.
6-SIMYACI :1600 lu yillarda yazilmis bir kitap oldugunu hatirliyorum. Konusu guzel ve ilgincti.
7-ŞEKER PORTAKALI : Bir cocugun duygularini anlatmasi ve icerdigi konu olarak cok duygusal ve etkileyici bir kitap. Bence okumak lazim.
8-MONTE KRİSTO KONTU : Surukleyici , eski Avrupa nin durumunu anlatan , konusu heyecanli ve macerali bir dunya klasigi.
9-ÖLÜ CANLAR - Gogol : Konusunu cok ilginc buldugumu soyleyemeyecegim ama Gogol un muhtesem ve eglenceli uslubu kitabi zevkle okumanizi sagliyor. Gogol, kitabi parcalar halinde yazmis eksik sayfalar oldugu kitapta zaten yaziyor ama buna ragmen cok guzel bir kitap.
10-ANA - Gorki : Bir donemin Rusya sini anlatan guzel bir kitap. Icinde anlatilan olaylar akici olmasada , dusuncelerinin yayilmasi icin bir cok zorluga katlanan insanlari anlatmasi kitaba cok farkli bir hava katiyor.
11-ANNE KARENNA - Tolstoy : Kitabi cok buyuleyici bulmasamda karakter tasvirlerinin cok iyi olusu , tarih ve o tarih kulturundeki insanlarin yasam tarzi hakkinda ipuclari vermesi kitabi etkileyici hale getiriyor.
12-BİR DİNAZORUN ANILARI - Mina Urgan : Mina Urgan 'in kendi hayatini anlattigi , uslubu cok akici ve sohbet havasinda gecen bir kitap. Hayati , Turkiye tarihinde onemli isimleride icerdigi icin kitap zevkle okunuyor.
13-RAMSES : Yuzyillar onceki Mısır Firavunlarinin hayatini romanlastirmis basarili bir kitap. Bir kac seriden olusuyor. Benim okuduklarim ilgincti ve eski yuzyillari anlatmada , yuzde yuz dogru isabet ettirilmesi imkansiz olsada dogruya yakin ipuclari aldiginizi hissettiren bir kitap.
14-GÜLÜNÜN SOLDUGU AKSAM : 80 oncesi Turkiye nin dramini ve asilan 3 gencin mucadelelerini ve hazin sonlarini anlatan , o donem Turkiyesi ve gencleri hakkinda fikir veren guzel bir kitap.
15-BİR ÇİFT YÜREK : Avustralyada Aborjinlerin hayatini ilginc bir deneyim sonucu ogrenmis yazarin anlattigi siradisi konusu olan bir kitap.
16-PRIDE AND PRUJUDICE - Jane Auston : Avrupa tarihi ve insanlarin kulturlerini de ogrenmeyi saglayan , oldukca romatik bir kitap .Siradisi karakterler olaylarla cok uyumlu ve basarili tasvir edildigi gibi ; kardeslik, arkadaslik, akrabalik gibi duygular kitabin akisi icerisinde guzel anlatilmis. En son cekilen filminde bazi karakterler cok basarili canandirilmis.
17-DEVLET - Platon : Milattan Once Atina da yasamis unlu felsefeci hayalen bir devleti kuruyor. Devleti kurma akisini o yuzyilda yasamis birinden adim adim dinlemek kitabi zevkli hale getiriyor.
18-SOKRATESIN SAVUNMASI - Platon : Yine Platon tarafindan Sokrates in idamindan once yargilandigi mahkemelerini anlattigi cok etkileyici bir kitap. Insanlara erdemliligi anlatan ve hic bir zarari dokunmayan Sokrates in o donemin demokratik sayilabilecek Atina sinda demoktarik bir oy cogunluguyla nasil idam edildigi , oncesindeki mahkemelerde nasil kendini savundugunu anlatiyor. Oldukca etkilyici bir eser.
19-DUYGUSAL ZEKA - Daniel Goleman : Kisisel gelisim kitabi ancak icinde cok fazla canli ornegin olmasi , deneyler sonucundaki istatistikleri icermesi , yazarin anlatiminin guzelligi , psikoloji ve gunluk hayattaki konulara yer vermesi kitabin zevkle okunmasini sagliyor.
20-IS BASINDA DUYGUSAL ZEKA - Daniel Goleman : Calisan insanlarin zevkle okuyacagi uslubu akici ve ornekler iceren bir kitap oldugunu hatirliyorum.
21-SINIRLAR : Kisisel gelisim kitabi. Hayir diyemeyen insanlarin sorunlarini tesbit etmede oldukca basarili bir kitap.
22-IKILI SARMAL : DNA i bulan kisi tarafindan yazilmis. Bilimsel konulara girilmemis sadece DNA i bulmadaki hikayesini yazmis.
23-INSAN DENEN MECHUL : Cok eskiden okudugum bir kitap.Tipla ilgili oldugu icin biraz sikici bulmustum.
24-Schindles's LIST : Almanyadaki Yahudi soykiriminda buna engel olan Schindle in hayati ve soykirim , Schindles in listesiyle buna nasil engel oldugu anlatiliyor. Tarihi bir olayin detaylarini ogrenmenizi sagladigi icin ilginc ve guzel bir kitap.
25-THE BODY : Anlatim cok guzel ve akici. Cocuk kitabi gibi. Macera ve korku iceriyor.
26-SONSUZ UZAYLAR - Taskın Tuna : Uzay, gezegen , yildiz vs. hakkinda verdigi rakamlarla yasadigimiz alemin farkinda olmayi saglayan , astronomi ve astrofizik meraklilarinin begenecegi guzel bir kitap.
27-UZAYIN OTESINDE - Taskın Tuna : Icinde yasadigimiz uzayin muthis boyutlarinin farkina vardiran guzel bir kitap.
28-STEPHEN HAWKING : Cok eskiden okudugum bir kitap. Yanlis hatirlamiyorsam Enistein tarafindan ortaya atilmis o ilginc quantum ve relativity fizigi hakkindaydi.
29-ADI AYLIN - Ayse Kulin : Yazarin yakin akrabasi olan Aylin in gercek hayati anlatilmis. Siradisi yasantisi olan Aylin in hayati, yazarin basarili uslubu ve taninan isimlerin de kitapta gecmesiyle kitap okunmaya deger hale geliyor.
30-REBECCA : Anlatiminin ve konusunun gizemliligiyle hatirliyorum bu kitabi. Oldukca guzel bir romandi. Cocuklugumda izledigim bazi dizilerin konularindada ilham kaynagi oldugunu dusunuyorum.
31-ISTANBUL - Orhan Pamuk : Okurken basindan kalkmak istemedigim ve eve gitsemde biran once okumaya baslasam dedigim Nobel odullu yazarin kitabi. Orhan Pamuk, hayatini 22 yasina kadarki kismini oldukca guzel bir uslupla anlatmis. Diger Orhan Pamuk kitaplari gibi anlasilmasi zor degil.
32-KARA KITAP-Orhan Pamuk : Konusunu tam olarak anlayamamis olsamda guzeldi.
33-SİMDİKİ ÇOCUKLAR HARIKA - Aziz Nesin : Cok eskiden okudugum okurken cok eglenceli bulup guldugum oldukca basarili bir kitap.
34-TOM JONES : Cok eglenceli bir kitap. Kitaptaki olaylarin akisi ve karmasiklasip kitap sonunda cozulmesi , yazarin uslubuyla cok eglenceli hale gelmis.
35-DUZCELI MEHMET - Halit Ertugrul : Aykiri ruhlu, isyankar bir gencin inancli ogretmeninden etkilenisini anlatiyor. Halit Ertugrul un gercekten yasadigi olayi anlattigi oldukca etkileyici, insanin icine dokunan bir kitap.
36-ARDIÇ DALINDAKİ KENDIR - Mahmut Sezen : Yazarın kendi oz annesinin hayatini anlattigi romanin dogal ve akici uslubu kitabi zevkle okumayi sagliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder